Tia
|
Чи варто навчатись? - 10.12.2008 19:45
Більшість людей намагаються самотушки опанувати фотографію і в цьому, звісно, є деякий сенс, особливо для тих, хто здатен насолоджуватися відкриттями, незважаючи на те, що для декотрих є давно очевидним. Врешті-решт, фотографія – не бойові вміння від яких може залежати ваше здоров’я та навіть життя. Тому, коли ви робите хибні кроки в цьому напрямку ви лише неефективно використовуєте свій час. Хоча, якщо неграмотно скористуватись фотокамерою, то можна порядно зменшити самооцінку тих, кого будете фотографувати.
Отже, чи можливо самостійно навчитися фотографувати? Якщо я фотографую близько тридцяти років, з яких половину цього терміну працюю в сфері рекламної фотографії і однозначно відповісти на це питання не можу, то чи не варто над цим замислитись? За весь цей час фотографічного життя мені часто здається, що таку шалено переважну частину фотознімків зробив марно, що немаю морального права говорити про фотографію взагалі. Тим більше, якщо подумати скільки знімків я не зробив, які мав би зробити. Думаю, що саме ті, незроблені знімки, і є, особисто для мене, фотографією. Щоб дати хоча б більш-менш прийнятну відповідь на це питання - варто було б його прооперувати, а перш ніж братися до скальпелю, давайте спробуємо його просвітити, бо саме з світла починається фотографія.
Отже, що для вас означає навчитися фотографувати? Сподіваюсь, що зрозуміло, що мова не йде про освоєння техніки фотозйомки, чому при сучасному розвитку сучасних технологій можна і мавпу навчити.
З повагою, Олесь Бадьо.
|